аналітична хімія катіони 4 аналітичної групи

Инфоурок › Химия ›Конспекты›Аналитическая химия. Катионы 4 аналитической группы. Аналитическая химия. Скачать материал.

библиотека материалов. Добавить в избранное. Лекция 7. Катионы 4-ой аналитической группы Al3+, Cr3+ Zn2+ As3+ As5+ Sn2+ Sn4+. Общая характеристика катионов четвертой аналитической группы. Групповым реагентом на катионы 4-ой группы являются щелочи, при взаимодействии с которыми образуются осадки гидроксидов, растворимые в избытке реактива. Осадки растворяются в избытке реактива, т.к. ионы обладают амфотерными свойствами. Гидроксиды катионов такж. Гідроксиди катіонів четвертої групи важкорозчинні і є слабкими електролітами. Крім того, вони володіють амфотерними властивостями. Ця властивість гідроксидів використовується в систематичному ході аналізу. Груповим реактивом є NaOH в надлишку. Гідроксиди алюмінію, хрому (III) і цинку розчиняються в надлишку лугу і при дії групового реактиву переходять у розчин у вигляді сполук Na[Al(OH)4], Na2[Zn(OH)4], Na3[Cr(OH)6]. Так як гідроксиди катіонів четвертої аналітичної групи є дуже слабкими основами, солі цих катіонів у водних розчинах гідролізовані. Солі дуже слабких кислот, наприклад сульфіди,.

Аналитическая классификация катионов - сероводородная, кислотно-основная и аммиачно-фосфатная. Аналитические сигналы на катионы первой и второй группы. Справочные таблицы.. Аналитическая классификация катионов по группам (Таблица). Справочные таблицы, в которых даны сероводородная, кислотно-основная и аммиачно-фосфатная аналитическая классификация катионов 1-5 групп, качественные реакциии и групповые реагенты, а также аналитические сигналы на катионы. Смотрите также аналитические реакции анионов 1-3 групп. Сероводородная аналитическая классификация катионов таблица. Классическая сероводородная аналитическая классификация катионов включает 5 групп катионов. 1. До IV аналітичної групи катіонів за кислотно-основною класифікацією належать такі катіони: A. Катіони алюмінію, цинку, хрому [III], стануму[II], стануму[IV], арсену[III], арсену[V].. 1На розчин, що містить катіони четвертої аналітичної групи (кислотно-основна класифікація), подіяли концентрованим розчином амонію хлориду. Утворення осаду не спостерігалось. На присутність якого катіону вказує цей аналітичний ефект А група катioнів. Катіони 5-ї групи Cu2+, Cd2+, Ni2+, Co2+, Mg2+, Нg2+ у лужному середовищі в присутності Н2О2 (в умовах відокремлення 3-ї групи від 4-ї та 5-ї груп), як і катіони 4-ї аналітичної групи, утворюють осади відповідних гідроксидів та оксогідроксидів, Cu(OH)2(s), Cd(ОН)2(s.), Ni(ОН)2(s), Co(ОН)3(s), Mg(ОН)2(s) та НgО(s). Ці осади, на відміну від катіонів 4-ї аналітичної групи, розчиняються в аміачно-амонійному буфері в присутності Н2О2, утворюючи амінокомплекси Cu (ІІ), Cd (ІІ), Ni (ІІ), Co (ІІ), Нg (ІІ). іон Mg2+.

У водяних розчинах деякі аквакомплекси катіонів 5-ї групи забарв. до виконання лабораторних робіт з курсу.

“АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ”. Затверджено на засіданні кафедри органічної та аналітичної хімії (протокол № 1 від ―28‖ серпня 2012 р.) Завідувач кафедрою _ Миронюк І.Ф. Підготувала доцент _ Федорченко.В. Івано-Франківськ 2012. 1..

6. Характерні реакції на катіони І та ІІ аналітичних груп. Лабораторна робота №2. Реакції катіонів ІІІ аналітичної групи. за кислотно-оснóвною класифікацією. ТЕМА: Кислотно-оснóвний метод систематичного аналізу катіонів. 2. МЕТА: Вивчення дії групового реактиву на катіони ІІІ аналітичної групи. Вивчення характерних і специфічних реакцій на катіони. Систематичний хід аналізу катіонів ІІІ аналітичної групи. Катіони 4 аналітичної групи 3.1.5. Катіони 5 аналітичної групи 3.1.Катіони 6 аналітичної групи 3.Аналіз аніонів 3.2.Аніони 1 аналітичної групи 3.2.Аніони 2 аналітичної групи 3.2.3. Аніони 3 аналітичної групи Розділ 4. Реакції виявлення органічних речовин 4.Якісний аналіз органічних речовин 4.Якісний елементний аналіз 4.3.. Навчальний посібник підготовлений групою викладачів, які мають чималий досвід викладання аналітичної хімії, в тому числі і для студентів фармацевтичного профілю. Вивчення предмету рекомендується проводити за кредитно-модульною системою навчання, КМСН. В даному посібнику подається програма курсу «Аналітична хімія», програма лабораторних завдань Аналітична хімія – це наука, яка розробляє теоретичні основи і методи хімічного аналізу. Практичним завданням аналітичної хімії є встановлення хімічного складу речовин або їхніх сумішей. Аналітична хімія складається з двох розділів: якісного і кількісного аналізу.. До І аналітичної групи відно-сять катіони лужних металів і NH4+. Будова електронних оболонок К+ та Na+ подібна та схожа на будову електронних оболонок атомів інертних газів Аr та He відповідно. Поляризаційні властивості цих катіонів малі, тому що вони мають великі радіуси. Усі катіони цієї аналітичної групи утворюють сполуки з іонним типом хімічного зв’язку та більшість з них добре розчиняється у воді. Аналіти́чна хі́мія — розділ хімії, що розглядає принципи і методи розділення та визначення хімічного складу речовини. Виникла поряд із неорганічною хімією раніше від інших хімічних наук. Якісний аналіз визначає хімічний склад даної речовини або суміші; кількісний аналіз визначає скільки там є даної речовини. Аналітичні методи можна умовно поділити на класичні та інструментальні.

Класичні методи використовують для розділення преципітацію, екстракцію і дистиляцію та для кількісного аналізу за кольором. До І аналітичної групи катіонів належать іони лужних металів, тобто елементи І групи (головної підгрупи) періодичної системи, іони амонію NH4+, а також іони магнію. Іони Na+, K+, Mg+, Li+, Rb+, Cs+ мають закінчені 8- або 2-електронні оболонки схожі на оболонки інертних газів. Усі катіони цієї групи, крім катіона магнію, одновалентні. Магній - двовалентний. Натрій, калій, магній у вільному стані є металами.. ІІ аналітична група катіонів. А) Загальна характеристика. До цієї групи належать катіони елементів ІІ групи (головної підгрупи) періодичної системи Ba2+, Sr2+, Ca2+. Реакції Са2+ - катіона. Третя аналітична група катіонів. Питання самоконтролю. Реакції Нg22+ - катіона. Більшість сполук дімеркурій І – катіона малолорозчинні у воді.

Не розчинні : Hg2CI2,Hg2IМалорозчинні: Hg2SO4, Hg2CrO4. Розчинні: Hg2(NO3)2, Hg2(CIO3)2, Hg2(CIO4)Характерні реакції Нg22+.. Солі, утворені аніонами слабких кислот, гідролізують з утворенням лужної реакції. Груповий реактив на катіони третьої аналітичної групи – сульфатна кислота розведена. Са2+ + SO42- = CaSO4↓ білий. Нерозчинні солі:СаСО3,Са3(РО4)2, СаНРО4,СаС2О4, СаF2, CaSiO3,CaNH4K[Fe(CN)6]. Розчинні солі: СаСІ2, Са(NO3)2, Са(СН3СОО)Характерні реакції Са2+. Аналітична класифікація катіонів за групами базується на хімічних властивостях катіонів і тісно пов’язана з їх електронною будовою і положенням відповідних елементів в періодичній системі. І. Менделєєва. В основу тієї чи іншої аналітичної класифікації покладені їх схожість або відмінність по відношенню до дії певних аналітичних реагентів і властивості продуктів, що утворюються в ході аналітичних реакцій. АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ. Під редакцією.М. Зайцева. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів.. 2.5.3.Катіони шостої аналітичної групи….

68. 2.5.4. Аналітичні властивості аніонів….……… 74. 2.5.4.Реакції аніонів першої аналітичної групи……………. 75. 2.5.4.Реакції аніонів другої аналітичної групи… 82.5.4.3. Реакції аніонів третьої аналітичної групи……………. 83. 2.5.4.4. Реакції аніонів органічних кислот…. Лекції з аналітичної хімії - файл Лекц_я 5 - Загальна характеристика, як_сн_ реакц_ї та х_д анал_зу кат_он_в ___ _ IV анал_тичних груп.doc. Загрузка. Лекції з аналітичної хімії скачать (896.2 kb.). Особливості характерних реакцій катіонів IV аналітичної групи. Аналіз сумішей катіонів ІІІ і ІV аналітичних груп. Зв’язок між загальнохімічними та аналітичними властивостями елементів. Іонний добуток води. В хіміко-аналітичній лабораторії спеціаліст досліджував розчини, що містять суміші катіонів. В якому з розчинів містяться лише катіони ІІ аналітичної групи? 4 АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ (тести обов’язкової бази Крок Фармація 2017). + Ag+, Hg22+, Pb2+ - Hg22+, NH4+, Ag+ - Na+, Pb2+, Nі2+ - Na+, Hg22+, NH4+ - Pb2+, Ag+, Co2+ При проведенні ідентифікації катіонів арґентуму на розчин подіяли розчином HCl, а по-тім розчином амоніаку. Яка сполука при цьому утворюється? + [Аg(NН3)2]Сl - [Аg2(NН3)3]Сl - АgОН - АgСl - [Аg(NН3)3]Сl Розчин, отриманий після обробки гарячою водою осадів хлоридів катіонів ІІ аналі. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБIТ З АНАЛІТИЧНОЇ ХIМIЇ для студентів біологічного та географічного факультетів Передмова Методичні рекомендації написано для студентів біологічного та географічного факультетів, що вивчають аналітичну хімію. До видання, що пропонується, внесено в максимально стислому і скороченому вигляді лише основні теоретичні положення аналітичної хімії та найтиповіші лабораторні роботи. Четверта аналітична група катіонів. URL (веб-посилання). Підготувати повідомлення на тему: Біологічна роль, поширеність в природі катіонів 4 аналітичної групи. аповнити таблицю по групі. Виконати задачі з посібника № 156, 130. Повідомлення і задачі надіслати на пошту. Конкретні цілі: Засвоїти основні поняття та задачі аналітичної хімії, значення аналітичної хімії у підготовці спеціалістів провізорів. Визначати аналітичні властивості речовин, знати аналітичні реакції та вимоги до них.. Ознайомлення з якісними реакціями на катіони 1-ої аналітичної групи дозволить майбутнім спецілістам ідентифікувати лікарські препарати, що містять ці катіони, а також сприятиме подальшому вивченню профільних дисциплін: фармацевтичної хімії, фармакогнозії, технології ліків та ін. Основні питання теми: 2.1.Катіони 1-ої аналітичної групи (кислотно-основна класифікація), загальна характе-. ристика. 2.Характерні реакції катіону К+. 2.3. Характерні реакції катіону Na+. МЕТА: Вивчити характерні реакції катіонів V аналітичної групи і умови аналізу їх суміші.

Вивчити теоретичні основи рівноваги осадження – розчинення в розчинах електролітів. Професійна орієнтація студентів.. Основні: Кузьма Ю., Ломницька Я., Чабан Н. Аналітична хімія: Навчальний посібник з теоретичних основ аналітичної хімії. – Львів: Видавн.. Груповим реагентом на катіони п’ятої аналітичної групи є 2 моль/л розчин Натрій гідроксиду, інколи застосовують 25%-ний водний розчин аміаку. При дії групового реагенту на катіони п’ятої аналітичної групи осаджуються з водного розчину у вигляді гідроксидів Fe(OН)2, Fe(ОН)3, Bi(OН)3, Mg(ОН)2, Mn(ОН)2, Sb(ОН)3, SbО(ОН)3.


аналітична хімія катіони 4 аналітичної групи

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

новелла чай цзи дань неудержимый

трафарет костей кощея бессмертного

50 жылдык юбилей куттуктоо ыр саптары